Het Verbond van Verzekeraars wijst de Oranjefans op het belang van een reisverzekering voor de trip naar de Oekraïne en Polen.
De KNVB verwacht dat tussen de acht- en tienduizend Nederlanders per wedstrijd afreizen naar het EK. Zij bereiden deze Oranjefans, in samenwerking met Buitenlandse Zaken, voor op een veilig toernooi. Een goede voorbereiding is essentieel wie echt veilig op reis wil, aldus de KNVB. Dat geldt ook als het om verzekeringen gaat.
Nederlanders op reis naar het EKvoetbal
Met een oranje shirt aan, thuis op de bank: zo zullen de meeste Nederlanders dit EK gaan bekijken, verwacht de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). “De speelstad van de eerste drie groepswedstrijden, het Oekraïense Charkov, ligt nu eenmaal niet om de hoek. Wij zijn al bijzonder gelukkig als een paar duizend supporters voor de groepswedstrijden afreizen”, aldus Renske Bruinsma van de KNVB.
Toch verwacht de Voetbalbond voor de wedstrijd tegen Duitsland, die ook nu al uitverkocht is, toch wel zo’n tienduizend supporters. “Dat is natuurlijk wel wat anders dan toen Oranje in de kwartfinale tegen Rusland speelde in 2008. Toen reisden zo’n 150.000 supporters af naar Basel. Als we de kwartfinales bereiken, staan we in de Poolse steden Warschau en Gdansk die alweer wat dichterbij zijn, maar de aantallen die we bij het EK in 2008 bereikten, verwachten we niet.”
Wie toch zijn oranje koffer pakt, treft speelsteden in Oekraïne en Polen die speciaal zijn opgeknapt. “Dat komt de veiligheid ten goede”, aldus Bruinsma en zo kan het veiligheidsgevoel overeenkomen met Nederland. Zo valt ook te lezen in het speciale EK-boekje: Samen naar het EK 2012 dat de KNVB in samenwerking met Buitenlandse Zaken heeft uitgegeven. “Een goede voorbereiding op de regels en gebruiken van de landen is raadzaam.”
Reisverzekering belangrijk
Uiteraard wijst dit EK-boekje supporters ook op de reisverzekering. De basisziektekostenverzekering kan immers in sommige gevallen niet voldoende zijn voor dekking van medische kosten.
Annemieke Keppel, beleidsadviseur Schadeverzekeringen van het Verbond, licht toe: “Je zorgverzekering vergoedt de medisch noodzakelijke kosten die je in het buitenland maakt. Maar wel tot een bepaald maximum. De verzekeraar kijkt daarbij naar de tarieven die voor een bepaalde handeling in Nederland gelden.” Keppel was vorig jaar op vakantie in Oekraïne en is blij te horen dat in de speelsteden speciale ziekenhuizen zijn opgezet. “In een staatsziekenhuis wil je niet terechtkomen, maar als je wordt doorgestuurd naar één van de vele privéklinieken die het land telt, kan dat ook in de papieren lopen.
Inentingen tegen ziektes als mazelen en Tetanus, wat in Oekraine nog veel voorkomt, zijn wel het advies.” Een reisverzekering voor hulpverlening ter plaatse, vergoeding van je terugreis als je iets overkomt of om je waardevolle spullen te verzekeren, kan Keppel dan ook wel aanraden. “Dit zijn landen die nog veel onverharde wegen kennen: een ongeluk ligt dus op de loer. En buiten de centra van de steden kan de veiligheid, denk aan straatberovingen, heel anders zijn.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.