Reisverzekeraars hebben vorig jaar aan verzekerden voor in totaal bijna 200 miljoen euro aan schadeclaims uitgekeerd. Dat is ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar. Vakantiegangers claimen het vaakst op schade of diefstal aan hun reisbagage zoals koffers en tassen, op de reisverzekering. Op de tweede plaats staat de (smart)phone gevolgd door een bril op sterkte.
Dat blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars.
Wie op vakantie gaat, wil zich vooral niet druk maken over vervelende ongemakken zoals diefstal. Een reisverzekering kan helpen als zich schade voordoet, maar nog belangrijker: voorkomen is beter dan genezen. Wie goed voorbereid op reis gaat, kan ongemak en ellende voorkomen.
Preventie voor reizigers
Het Verbond van Verzekeraars geeft tien nuttige preventie vakantietips:
- Tip 1: Zorg dat niet overal op social media (Facebook, Twitter, Hyves) te zien is dat je weg bent en hoe lang je weggaat. Ook inbrekers zijn vaak te vinden op social media! Als je iets wilt plaatsen, zorg er dan voor dat je berichten afgeschermd zijn voor ongewenste meekijkers.
- Tip 2: Zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk geeft. Regel bijvoorbeeld dat iemand de post opruimt en zorg dat er een auto op de oprit staat. Je kunt ook met lichttijdschakelaars zorgen dat het lijkt alsof je thuis bent. Verder kun je denken aan gecertificeerde sloten en eventueel een alarminstallatie om inbraak te voorkomen. Zorg ook dat de thuisblijvers weten waar je bent, zodat ze je in geval van nood kunnen bereiken.
- Tip 3: Zorg dat je relevante telefoonnummers bij je hebt, zoals van de alarmcentrale van je reisverzekering en van je bank (voor het geval je pinpas of creditcard wordt gestolen). Maak daarnaast een kopie van je paspoort, rijbewijs en reisdocumenten, zodat je in geval van diefstal nog wel iets hebt om je te legitimeren en aan te tonen waar je verblijft.
- Tip 4: Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen en contant geld mee. Wat je niet bij je hebt, kan ook niet gestolen worden.
- Tip 5: Draag geld, betaalpasjes, creditcards en reisdocumenten altijd op ‘bedekte’ wijze bij je in een borst- of buiktasje.
- Tip 6: Ga je met de auto op vakantie? Laad de auto en/of caravan in op de dag van vertrek. Parkeer de auto bij rustpauzes bij voorkeur op een plaats waar je er zicht op kunt houden en laat nooit waardevolle spullen en waardevolle papieren achter in de auto.
- Tip 7: Ga je met vliegtuig, bus, trein of boot op vakantie? Neem waardevolle spullen, zoals je portemonnee, tablet en (smart)phone, waardevolle papieren, breekbare spullen en medicijnen, mee in je handbagage. Laat bij vermissing of beschadiging van ingecheckte bagage bij vliegreizen altijd een PIR (‘Property Irregularity Report’) opmaken of anders een verklaring door de vervoersmaatschappij en vraag daarvan een bewijs.
- Tip 8: Ben je op je bestemming? Laat waardevolle spullen en waardevolle papieren niet onbeheerd achter in een hotelkamer, tent, caravan, auto, op het strand of waar dan ook. Maak zoveel mogelijk gebruik van kluisjes.
- Tip 9: Maak vooraf een bewuste afweging of het nodig is om een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. Deze kun je helemaal aan je eigen wensen en omstandigheden aanpassen. Zowel voor een weekendje weg als voor een wereldreis is er een passende verzekering. Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben? Dan is een doorlopende reisverzekering wellicht wat voor jou.
- Tip 10: Mocht er ondanks alle voorzorg toch iets misgaan, doe dan bij diefstal, vermissing of verlies van bagage, reisdocumenten en/of geld altijd direct aangifte bij de politie en vraag een afschrift van het proces-verbaal.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.