vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Legionella bacterie besmet toeristen op Europese vakantieverblijven

Legionella bacterie besmet toeristen op vakantieverblijven

In meer dan 750 Europese hotels, appartementen en campings zijn toeristen besmet geraakt met de legionellabacterie. Het gaat om de periode van 1990 tot 2011, dat meldt NRC Handelsblad.

De krant heeft vertrouwelijke gegevens van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC kunnen inzien.

Legionella bacterie

Wanneer een vakantieganger kleine druppeltjes waternevel inademt uit een waterbron die besmet is met legionellabacteriën, kan hij of zij geïnfecteerd raken. Een douche, bubbelbad of natte koeltoren (airco) zijn voorbeelden van waterbronnen waar legionellabacteriën in kunnen zitten. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens.

De meeste mensen die besmet raken met legionella, worden niet ziek. Slechts bij een klein deel van de mensen ontwikkelt zich een bacteriële infectie. Vooral zware rokers, ouderen, alcoholisten en mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschap en medicijnen), lopen een groter risico om ziek te worden. De ziekte die ontstaat door de legionellabacterie wordt ook veteranenziekte genoemd.

Veteranenziekte

Je kan de veteranenziekte herkenen aan verschijnselen die je meestal krijgt na twee tot tien dagen na de besmetting, zoals last van snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. De ziekte kan lijken op griep. Hierbij ontstaat koorts, gaat men hoesten en wordt kortademig. Soms heeft men last van braken of diarree. Herken je deze klachten ga dan naar je huisarts.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleit voor een certificeringssysteem voor vakantie-accommodaties. Een Europees keurmerk zou de reiziger de zekerheid moeten geven dat de waterleidingen zijn geïnspecteerd en goedgekeurd.


Tip Reisverzekeringblog: Wanneer je een reisverzekering afsluit, kan je deze uitbreiden met de rubriek geneeskundige kosten (ook wel medische kosten genoemd). Bij gezondheidsklachten tijdens jouw vakantie in het buitenland kan je in dat geval altijd de alarmcentrale in Nederland bellen voor raad en advies. Er zijn ook artsen en ander medisch personeel beschikbaar die voor de alarmcentrale werken. Je krijgt dan niet met een taalbarriere te maken.


 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739