Uit onderzoek door de Sociale Verzekeringsbank blijkt dat veel vermeende onverzekerden tegen ziektekosten verkeerd geregistreerd stonden. Deze personen, veelal expats of emigranten zijn alsnog uitgeschreven als onverzekerde.
Het gaat hier bijvoorbeeld om personen die nog ingeschreven staan in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) maar in het buitenland wonen of personen die in het buitenland werken dan wel (niet-werkend) partner/kind zijn van iemand die in het buitenland werkt. Deze personen zijn door hun foutieve registratie meegerekend als zijnde onverzekerd, wat heeft geleid tot een overschatting van het aantal onverzekerden.
Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering
Op 15 maart 2011 is de wet ‘Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’ in werking getreden. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) voert op basis van die wet de regeling ‘Actieve opsporing onverzekerden’ uit en is onverzekerden actief gaan aanschrijven. Na aanschrijving door CVZ hebben enkele tienduizenden vermeend onverzekerden aangegeven dat ze conform de regelgeving niet AWBZ-verzekeringsplichtig zijn en daardoor ook niet verplicht zijn om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Na onderzoek door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn deze personen vervolgens in veel gevallen alsnog uitgeschreven als onverzekerde.
Het CBS, die statistieken opstelt over het aantal onverzekerden tegen ziektekosten naar verschillende achtergrondkenmerken, zal daarom in het najaar van 2012 nieuwe cijfers publiceren.
Noot van de redactie: Ben je expat of ga je werken in het buitenland? Klik hier voor zorg- en reisverzekeringen voor verblijf in het buitenland.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.