vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Overstromingen in Australië, wat dekt de reisverzekering?

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag In de media verschijnen verontrustende beelden over ‘Down Under’. Noordoost Australië, deelstaat Queensland, heeft te kampen met ernstige overstromingen.

Australië is een belangrijk toeristisch land waar veel backpackers, studenten en andere toeristen rondreizen. Omdat het voor velen onduidelijk is wat een reisverzekering wel of niet vergoed, heeft de redactie van ReisverzekeringBlog navraag gedaan bij Allianz Global Assistance, de Europeesche, Univé en Unigarant.

Queensland: rampgebied

Australië wordt al enige tijd getroffen door een ramp van aanzienlijke omvang. Een gebied in het noordoosten van Australië, zo groot als Duitland en Frankrijk bij elkaar, ondervindt de gevolgen van ernstige wateroverlast. De deelstaat Queensland is hard getroffen door het wassende water. Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen en 40 personen worden vermist.

Afgelopen dinsdag is de rivier de Brisbane buiten de oevers getreden, het water blijft stijgen. De stad Brisbane met twee miljoen inwoners staat op sommige plekken onder water. Het waterpeil reikt zelfs tot aan de stoplichten.

Toeristen in het gebied

In het getroffen gebied zijn ook Nederlandse toeristen. Een aantal daarvan maakte een reis langs de Oostkust. Ze stranden in de steden, omdat veel wegen afgesloten zijn. Hierdoor worden ze geconfronteerd met extra uitgaven voor verblijfskosten. Andere Nederlandse vakantiegangers zijn gestrand op de luchthaven van Brisbane. Men probeert snel weg te komen, met als gevolg overvolle vliegtuigen. Het omboeken van een ticket kost extra geld.

Calamiteitenfonds: uitkeringsvatbare situatie

Gisteren schreven wij al dat ook het Calamiteitenfonds delen van Queensland als rampgebied heeft gekenmerkt. Hierdoor kan zonder extra kosten voor vakantiegangers een reis in Australië worden aangepast door touroperators.

Belang goede reisverzekering

In noodsituaties zoals bij de overstromingen in Queensland blijkt maar weer het belang van een goede reisverzekering. Gestrande reizigers kunnen contact opnemen met de alarmcentrale voor hulp en advies. Bij Allianz Global Assistance zijn al een aantal meldingen binnengekomen. De Europeesche ontvangt telefoontjes uit Australië van verzekerden die om advies vragen en informatie willen over de dekking van de reisverzekering.

De Europeesche laat ons het volgende weten over eventuele vergoedingen. Op de reisverzekering zijn de volgende kosten verzekerd bij schade:

  • Bagage: (inclusief eventueel verloren gegane reisdocumenten).
  • Telefoonkosten: gedekt tot maximaal € 100.-/€ 150,-. Naar de alarmcentrale onbeperkt.

Extra verblijfskosten: zijn gedekt bij:

  • Overschrijding van de oorspronkelijke terugreisdatum (in principe onbeperkt)
  • (een) gewonde verzekerde(n): in principe onbeperkt.

Niet verzekerd zijn:

  • extra reiskosten in verband met eerdere terugkeer;
  • schade aan een evt gehuurde camper.

De annuleringsverzekering biedt in dit geval geen dekking.

Allianz Global Assistance, heeft ons het volgende laten weten over eventuele vergoedingen. Op de reisverzekering zijn de volgende kosten verzekerd bij schade:

  • Extra Reis- en verblijfskosten door gedwongen oponthoud (op de terugreis).
  • Huurkosten vervangend verblijf.

Heb je een annuleringsverzekering bij Allianz Global Assistance afgesloten:

  • Annulering in geval van uitval verblijf;
  • Vertrekvertraging maximaal drie dagen (er dient wel sprake te zijn van een pakketreis).

Univé-reisverzekeringen heeft ons laten weten extra reis- en verblijfkosten door gedwongen oponthoud te vergoeden, voorzover deze in alle redelijkheid zijn gemaakt.

Heb je een Univé-annuleringsverzekering en loop je vanwege de overstromingen in Australië vertraging op bij vertrek uit Nederland? Dan heb je recht op vergoeding voor de vertraging, als deze langer duurt dan een dag. Wij noemen dat de ‘niet genoten vakantiedagen’-vergoeding. De vergoeding is afhankelijk van de extra vertraging na de eerste 24 uur.

Unigarant heeft de redactie van ReisverzekeringBlog.nl een uitgebreide FAQ toegezonden, met vragen en antwoorden over de overstromingen in Australië, het calamiteitenfonds en de reis- en annuleringsverzekeringen van Unigarant.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld, dat de overstromingen in Queensland Australië een calamiteit is die onder het fonds valt. Indien je een reis hebt geboekt via een reisorganisator, die deelnemer is aan het Calamiteitenfonds en je de bijdrage aan het fonds hebt betaald kun je contact opnemen met jouw reisorganisator. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de website van het Calamiteitenfonds.

Vraag: ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?
Antwoord: neem contact op met je reisorganisator. Je kunt de reis kosteloos annuleren.

Vraag: Ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Nu kan ik elders wel terecht voor dezelfde periode maar voor € 300,- duurder. Kan ik deze kosten verhalen op het calamiteitenfonds?
Antwoord: neem contact op met je reisorganisator. Bij reisaanpassing vergoedt het Calamiteitenfonds de meerkosten van die reisaanpassing.

Vraag: ik wil mijn vakantie in Australië annuleren of afbreken. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?
Antwoord: neem contact op met je reisorganisator. Je kunt de reis kosteloos annuleren, indien je een vakantie hebt geboekt in het getroffen gebied.

Vraag: ik heb een rondreis geboekt waarbij één van de bestemmingen het getroffen gebied in Australië betreft. Mag ik de gehele reis annuleren?
Antwoord: neem contact op met je reisorganisator. Je kunt de reis kosteloos annuleren of er wordt gezocht naar een alternatief voor dat deel van jouw reis.

Vraag: ik was/ben op vakantie en heb door de overstroming extra kosten moeten maken. Kan ik deze kosten claimen?
Antwoord: bij reisaanpassing vergoedt het Calamiteitenfonds de meerkosten van die reisaanpassing. Als de reis moet worden afgebroken vergoedt het Calamiteitenfonds de meerkosten van de repatriëring naar Nederland en wordt een vergoeding voor niet genoten reisdagen gegeven.

Annuleringsverzekering

Vraag: ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?
Antwoord: Je kunt de reis annuleren. De annuleringskosten hiervan vallen onder de dekking van de annuleringsverzekering.

Vraag: ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Nu kan ik elders wel terecht voor dezelfde periode maar voor € 300,- duurder. Kan ik deze kosten verhalen op mijn annuleringsverzekering?
Antwoord: als hiermee een volledige annulering voorkomen kan worden, zijn deze kosten verzekerd. Je ontvangt een vergoeding tot maximaal de annuleringskosten van de reservering.

Vraag: ik wil mijn vakantie in Australië annuleren of afbreken. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?
Antwoord: deze kosten zijn alleen verzekerd, indien je een vakantie hebt geboekt in het getroffen gebied. Alleen de annuleringskosten van het geboekte arrangement zijn verzekerd. Extra kosten vallen niet onder de dekking van de annuleringsverzekering.

Vraag: ik heb een rondreis geboekt waarbij één van de bestemmingen het getroffen gebied in Australië betreft. Mag ik de gehele reis annuleren?
Antwoord: ja, dat is verzekerd. In dit deel van Australië is er dusdanige schade aan de gereserveerde accommodatie, dat deze niet meer voor verblijf geschikt is.

Clausule Samengestelde Reis

Vraag: ik heb een complete reis samengesteld, waarbij een deel van de reis door het getroffen gebied gaat. Kan ik de reis annuleren?
Antwoord: ja, dat kan. Het volgende is verzekerd: de kosten van de annulering van het arrangement, als gevolg van het onvoorzien uitvallen van één van de onderdelen van de samengestelde reis. Dit kan alleen als de reis niet gemaakt kan worden omdat de verhuurder en/of reisorganisatie deze kosten niet vergoedt en er niet voor vervanging kan worden gezorgd.

Reisverzekering

Vraag: ik moet door de overstroming langer blijven dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?
Antwoord: ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Vraag: door de overstroming ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?
Antwoord: je reisverzekering vergoedt deze schade tot de maximale dekking genoemd in de van toepassing zijnde voorwaarden. Er moet wel een dekking voor bagage gekozen zijn.

Vraag: ik heb door de overstroming extra kosten moeten maken. Kan ik deze kosten claimen op mijn reisverzekering?
Antwoord: op basis van je verzekering heb je recht op vergoeding van extra verblijfskosten, extra kosten voor vervoer en telefoonkosten. De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden bedraagt € 100,-. De vergoeding voor verblijfskosten is € 45,- per persoon per dag, met een maximum van € 450,- per reisgezelschap.

Vraag: ik kan niet meer in mijn huisje/appartement/hotel door de overstroming. Krijg ik via mijn reisverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?
Antwoord: als je al op vakantie was in het getroffen gebied, kun je een vergoeding krijgen voor de kosten voor een vervangend verblijf. De maximale vergoeding is gelijk aan de vergoeding voor de extra verblijfskosten. Indien je nog op vakantie moet gaan, zijn deze kosten niet verzekerd.

Omboekgarantieverzekering

Vraag: ik heb een reis geboekt naar het getroffen gebied, maar wil deze reis graag omboeken naar een andere bestemming. Is dit mogelijk?
Antwoord: ja, dat is mogelijk. Daarbij geldt wel dat de nieuwe bestemming niet binnen een straal van 100 kilometer ligt ten opzichte van de oorspronkelijke bestemming.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 6 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739