vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

“Vakantiegeld 2023: Waar Nederlanders het aan uitgeven en vakantieschaamte bij jongeren”

vakantiefun138

In 2023 besteedt bijna een derde van de Nederlanders hun vakantiegeld niet aan vakantie. Onderzoek toont aan hoe zij hun vakantiegeld gebruiken en hoe belangrijk vakantie voor hen is. 25% van de jongeren tot 35 jaar ervaart vakantieschaamte, terwijl dit nauwelijks voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. 83% gaat minstens één keer per jaar op reis en 30% acht vakanties belangrijker dan werk. 21% van de Nederlanders meent dat de overheid vakanties zou moeten financieren voor minderbedeelde gezinnen.

In mei ontvangen werkende Nederlanders vakantiegeld, maar liefst 8% van hun brutoloon. Wat gebeurt er met dit geld en hoe belangrijk zijn vakanties voor hen? Uit een onderzoek van Improof Research voor Booking.com blijkt dat de meeste Nederlanders (83%) minimaal één keer per jaar op vakantie gaan, waarbij 50% zelfs twee of meer keer per jaar reist.

Ondanks de hoge prioriteit van vakantie, gebruikt bijna 30% van de Nederlanders hun vakantiegeld hier niet voor. Redenen hiervoor zijn onder andere hoge inflatie, schuldaflossing, grote aankopen of sparen voor later. Slechts 7% besteedt al het vakantiegeld aan andere zaken en 50% gebruikt het volledig voor vakanties.

Recht op vakantie

Vakanties worden door Nederlanders gezien als een recht. Zelfs zo belangrijk dat 21% vindt dat de overheid moet bijspringen voor gezinnen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. 44% meent recht te hebben op een goede jaarlijkse vakantie, en 45% vindt dat iedere Nederlander recht heeft op minimaal twee vakanties per jaar. 38% beschouwt vakanties als een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Bijna een derde (30%) vindt vakanties zelfs belangrijker dan werk, en 25% zegt vakanties nodig te hebben om goed te kunnen functioneren op het werk.

Om toch op vakantie te kunnen gaan, bezuinigt 44% van de jongeren (tot 35 jaar) op andere grote uitgaven, en gaat 58% minder vaak op vakantie. Jongeren ervaren druk om duurdere, verre en luxere reizen te maken. 66% van de jongeren ervaart een concurrentiegevoel, en 25% schaamt zich voor het vieren van luxere vakanties dan anderen. Deze trend komt vooral voor bij Generatie Z en Millennials, terwijl slechts 7% van de 50-plussers en 5% van de 65-plussers dit ervaart.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739