Wat is een reisverzekering en waar heb je deze voor nodig? Soms lees je dat een reisverzekering overbodig is omdat je al verzekerd bent via andere verzekeringen.
In dit artikel lees je wat een reisverzekering is en waarom deze toch erg nuttig kan zijn.
Een reisverzekering afsluiten, waarom eigenlijk?
Voor veel mensen is het afsluiten van een reisverzekering een vanzelfsprekendheid. Je gaat op vakantie en je sluit een reisverzekering plus annuleringsverzekering af. Links en rechts hoor je wel eens opmerkingen dat een reisverzekering niet nodig zou zijn. Wij delen die mening niet. Om dat te verduidelijken is het goed om eerst uit te leggen wat een reisverzekering is.
Wat is een reisverzekering?
Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen. De schade die de reisverzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de premie voor je reisverzekering. De reisverzekeraar biedt hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt ervoor dat je, indien nodig, wordt teruggebracht naar Nederland. Een reisverzekering wordt vaak gecombineerd met een annuleringsverzekering. Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Dit noemt men ook wel rubrieken. Meestal bestaat een reisverzekering uit de volgende rubrieken:
- Bagage en reisdocumenten.
- Geneeskundige kosten.
- Ongevallen.
- Buitengewone kosten (SOS kosten), zoals:
- de kosten van een gedwongen langer hotelverblijf;
- repatriëringkosten
- de begrafenis- of crematiekosten van een verzekerde in het buitenland;
- de kosten van opsporing- en/of reddingsacties;
- telecommunicatiekosten;
- huur van vervangend vervoer;
Met een reisverzekering heb je recht op hulp van de Alarmcentrale. Je bent daarnaast gedekt voor de kosten als je plotseling om dringende redenen terug naar huis moet. Dat heet repatriëring. Redenen voor repatriëring zijn bijvoorbeeld:
- een familielid komt te overlijden;
- je breekt een been tijdens het skiën;
- je huis is beschadigd geraakt.
Aanvullende dekkingen reisverzekering
Je kunt een reisverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen zoals:
- Annuleringsverzekering.
- Europa of werelddekking.
- Wintersport of bijzondere sporten.
- Rechtsbijstand voor op reis.
- Autopechhulp.
- Geld en cheques.
- Extra sportuitrusting.
Bij veel verzekeringen kun je een aantal combinaties van rubrieken kiezen. In een dergelijk geval gaat het meestal om verschillende maximumbedragen.
Heb je nog geen kortlopende reis- en annuleringsverzekering? Sluit hem dan hieronder af!
Waarom is een reisverzekering belangrijk?
Er zijn kosten die op geen enkele andere verzekering worden gedekt. Dit geldt onder andere voor de SOS-kosten en hulpverlening door de alarmcentrale.
Reisverzekering en medische kosten
Vooral bij een (ernstige) ziekte of een ongeval is goede en snelle hulp van groot belang. De kosten van medische hulp in het buitenland kunnen vaak erg hoog zijn. Bijvoorbeeld als een helikopter je van een berghelling redt tijdens een wandelvakantie. Of als je tijdens je wintersport met een gipsvlucht terug moet naar Nederland.
Reisverzekering en overlap
Ben je met een reisverzekering dubbel verzekerd? Nee, dat valt in de prakrijk wel mee. Overlap zou er kunnen zijn met een zorg-, inboedel-, ongevallen- en kostbaarhedenverzekering. Echter je zorgverzekering vergoedt meestal de medisch noodzakelijke kosten in het buitenland, maar slechts tot een bepaalde hoogte. Namelijk het tarief dat in Nederland gebruikelijk is voor medische kosten. De medische kosten boven het Nederlandse tarief worden gedekt door een reisverzekering (mits medische kosten zijn meeverzekerd). Het vroegtijdig afbreken van een reis door een ongeval of ziekte valt ook niet onder je ziektekostenverzekering, maar wel weer onder dekking van je reisverzekering.
Reisverzekering en gevaarlijke sporten
Wanneer je een avontuurlijke vakantie hebt geboekt en je vakantie in het teken staat van gevaarlijke sporten zoals bergbeklimmen, abseilen of parachutespringen, dan moet je hiervoor een aparte reisverzekering afsluiten.
Reisverzekeringen en verplichtingen
Een reisverzekering afsluiten betekent niet alleen rechten maar ook plichten zoals:
A. Premie betalen.
B. Schade voorkomen en beperken.
C. Reisverzekeringschade tijdig melden.
D. Wijzigingen op je reisverzekering tijdig doorgeven.
A. Premie betalen
De kosten die jij moet betalen voor een reisverzekering, wordt premie genoemd. Nadat je zelf een keuze hebt gemaakt voor wat betreft de dekking van de polis, komt er totaalbedrag uit welke je aan de reisverzekeraar moet betalen. Over dit totaalbedrag (de premie) kan assurantiebelasting geheven worden. In veel gevallen worden er ook poliskosten in rekening gebracht. De premie, inclusief assurantiebelasting en poliskosten bepalen de kostprijs voor je reisverzekering.
B. Schade voorkomen en beperken
Als er tijdens je reis of tijdens je vakantie goederen beschadigt raken of gestolen worden, zoals je mobiele telefoon, laptop of zonnebril dan is dat erg vervelend. Om dat te voorkomen dien je zelf voorzichtig met je spullen om te springen en er ook alles aan te doen om te voorkomen dat je bagage gestolen kan worden. De belangrijkste uitsluiting is eigen schuld/zorgeloosheid, waardoor diefstal van bagage mogelijk is (bijvoorbeeld als je kostbaarheden achterlaat in de auto, of je bagage in de auto zichtbaar is voor voorbijgangers). Ook de gevolgen van een schade moet je zo veel mogelijk beperken.
C. Reisverzekeringschade tijdig melden
Mocht je ondanks het feit dat je voorzicht bent geweest toch schade hebben, dan moet je dit zo snel mogelijk melden. Het melden van een reisverzekeringschade kan telefonisch en online. In sommige gevallen is het ook belangrijk dat je aangifte hebt gedaan bij de politie. Ook wanneer je medisch kosten moet maken is het van belang je reisverzekeraar te informeren.
D. Wijzigingen op je reisverzekering tijdig doorgeven
Vaak sluit je een reisverzekering af voor het hele gezin. Maar als er tijdens de looptijd van de verzekering iets in je (gezin)situatie verandert, moet je dit ook zo snel mogelijk laten weten aan je reisverzekeraar. Verhuizingen, samenwonen, scheidingen, vertrek naar het buitenland, zijn voorbeelden van wijzigingen die altijd moeten worden doorgegeven.
Wat mag je van een reisverzekeraar verwachten?
Wanneer je een schade bij je reisverzekeraar meldt, zal deze je zo snel mogelijk informeren of je schade onder de dekking van je verzekering valt. Verder mag je verwachten dat zij proberen om je schade zo snel mogelijk af te handelen.
Van welke factoren is de hoogte van de premie afhankelijk?
Als je de premies van de verschillende (doorlopende) reisverzekeringen vergelijkt, dan zie je soms verschillen. Meestal heeft dit te maken met de polisvoorwaarden die verzekeraars hanteren, met andere woorden, wat krijg je precies vergoedt als je schade hebt. Verzekeraars die de dekking beperken, hanteren soms lagere premies. Je bepaalt zelf ook voor een belangrijk deel de hoogte van de premie. Een reisverzekering kan je namelijk naar eigen wens samenstellen
Wat is een reisverzekering? Een resumé
Een reisverzekering zorgt er voor dat je tijdens je vakantie voor materiële schade en persoonlijke schade verzekerd bent. De schade die de reisverzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de premie voor je reisverzekering. De reisverzekeraar biedt concrete hulp waar ook ter wereld en zorgt ervoor dat je in geval van nood wordt teruggebracht naar Nederland.
Meest gestelde vragen en antwoorden over een reisverzekering (FAQ)
Lees hier de meest gestelde vragen en antwoorden.
Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage, maar ook voor persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kan oplopen. De reisverzekeraar biedt ook hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt ervoor dat je, indien nodig, wordt teruggebracht naar Nederland. Een reisverzekering wordt vaak gecombineerd met een annuleringsverzekering.
Er zijn kosten die door geen enkele andere verzekering worden gedekt. Dat zijn bijvoorbeeld onvoorziene kosten die ook wel SOS kosten worden genoemd. Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onvoorziene zaken. Ook dekt je reisverzekering de kosten wanneer je eerder naar huis moet terugkeren omdat iemand in de familie een ongeval heeft gehad of ernstig ziek is geworden. Wanneer je gered moet worden op zee of vanaf een berghelling, betaald je reisverzekeraar de rekening.
Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een ander voordeel is dat je dan niet vergeet om een reisverzekering af te sluiten. Het omslagpunt ligt ongeveer bij drie weken vakantie per jaar.
Je bepaalt zelf voor een belangrijk deel de hoogte van de premie. Een reisverzekering kan je volledig naar jou eigen wensen samenstellen. De goedkoopste kortlopende reisverzekering met bagagedekking en Europadekking heb je bij ons vanaf: €1,50 per dag. De goedkoopste doorlopende reisverzekering Europadekking < 27 jaar heb je al vanaf: €1,90 per maand!
Een reisverzekering kun je tot een dag voor vertrek nog afsluiten. Een annuleringsverzekering afsluiten moet je zo snel mogelijk doen. Bij voorkeur binnen 14 dagen na het boeken van de reis, maar later is bij ons geen probleem
Een reisverzekering is een verzekering tegen schade die wordt opgelopen tijdens het reizen of tijdens je vakantie. Een annuleringsverzekering is vooral bedoeld voordat je op reis gaat of als je een reis/vakantie moet afbreken. Een annuleringsverzekering beschermd je dan tegen de financiële schade.
Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Je kan zelf kiezen welke rubriek je wel of niet wilt verzekeren. Hierdoor kan je overlappingen met bestaande verzekeringen voorkomen. SOS- hulpverlening, extra verblijfskosten, reddings- en opsporingskosten en repatriëringskosten zijn alleen op een reisverzekering gedekt. Daarvoor geldt nooit enige overlap.
Ja, als je aan bijzondere sporten gaat doen tijdens je vakantie of reis kan je dit meeverzekeren. Voorbeelden van bijzondere sporten zijn bergbeklimmen, skiën, diepzeeduiken, parachutespringen, waterskiën en kitesurfen.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.