vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering en reisbagage: Wat is reisbagage precies?

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz kortlopende reisverzekering!

Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Inclusief bagagedekking voor verlies, diefstal en beschadiging.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Nu vanaf: €0,90 per dag

Reisbagage is een ruim begrip. In de reisverzekeringsbranche verstaat men onder reisbagage: de bagage, die verzekerde voor zijn persoonlijk gebruik meeneemt op reis.

Vergoeding bij schade aan reisbagage

Meestal is je reisbagage standaard meeverzekerd als je een reisverzekering afsluit. Maar wat houdt dat precies in?

Reisverzekering en reisbagage
Reisverzekering en reisbagage

Wanneer je als verzekerde schade ondervindt aan je reisbagage, dan vergoedt de verzekeringsmaatschappij deze schade tot een bepaald bedrag. Dit bedrag is terug te vinden in het dekkingsoverzicht van de afgesloten verzekering. Onder schade verstaan ze in dit geval diefstal, verlies, vermissing of beschadiging. Bij schade aan of verlies van een verzekerd voorwerp met toebehoren, kan uitsluitend één verzekerde aanspraak maken op een vergoeding. Zolang de verzekering van kracht is, ben je ook verzekerd tegen schade aan bagage die tegen ontvangstbewijs per boot, trein, bus of vliegtuig vooruit- of nagezonden wordt.

Maximum vergoedingen

De voorwaarden en dekking wat betreft vergoedingen kunnen per reisverzekeraar sterk verschillen. Om je toch een globale indruk te geven, hebben wij de gemiddelde vergoedingen voor je op een rijtje gezet. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je reisbagage is verzekerd voor een bedrag tussen de €2.000,- tot €5.000,-. Dit verschilt per reisverzekeraar en de afgesloten reisverzekering, uiteraard heeft dat met de premie te maken. Vervolgens worden er door de reisverzekeraars de volgende maximum bedragen bij schade gehanteerd:

 • Foto-, film-, video/dvd- en computerapparatuur €1.000,- tot € 3.000,-.
 • Kostbaarheden €250,- tot €750,-.
 • Telecommunicatie-apparatuur €100,- tot €300,-.
 • Contactlenzen en brillen €250,- tot €750,-.
 • Muziekinstrumenten €350,- tot €1.000,-.
 • Reisdocumenten, kostende prijs
 • (Tand)prothesen/gehoorapparatuur €250,- tot €500,-.
 • Gereedschappen en overige artikelen €350,- tot €500,-.
 • Fietsen en overige artikelen €350,- tot €500,-.
 • Geld en reischeques €500,- tot €750,-.
 • Zakelijke goederen €300,- tot €500,-
 • Medische apparatuur tot €500,-
 • Goederen die tijdens de reis zijn aangeschaft €350,- tot €500,-.
 • Giften voor derden tot €250,-
 • Uitrusting die gebruikt wordt bij de beoefening van bijzondere (winter)sporten €350,- tot €2.500,-.

Reisverzekeraars hanteren bij diefstal, vermissing of beschadiging meestal een eigen risico van €100,- per persoon per gebeurtenis. Bovenstaande bedragen hangen af van de gekozen reisverzekering en reisverzekeraar. Ga vooraf goed na waar jouw reisbagage uit bestaat en welke waarde je spullen hebben. Wanneer je vooraf goed de poliswaarden doorneemt, voorkomt dit financiële teleurstellingen achteraf.

Vergoeding bij vertraging van je reisbagage

Mocht je bagage niet zijn aangekomen op de plaats van bestemming, dan kun je een vergoeding ontvangen van je reisverzekeraar om de kosten te dekken. In dit geval krijg je een vergoeding om bijvoorbeeld vervangende kleding en toiletartikelen aan te schaffen. Deze vergoeding verschilt per reisverzekeraar en zal tussen de €125,- tot €500,- zal liggen. De bedragen zijn per persoon per verzekeringsbewijs, tenzij anders wordt vermeld.

Uitkering van de verzekerde waarde

Wanneer er sprake is van niet-herstelbare beschadiging, verlies, vermissing of diefstal wordt vergoeding verleend op basis van de verzekerde waarde. De verzekerde waarde is de nieuwwaarde, onder aftrek van een bedrag wegens waardevermindering door veroudering of slijtage. Onder nieuwwaarde wordt verstaan: het bedrag benodigd voor het verkrijgen van nieuwe voorwerpen van dezelfde soort en kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt er nooit een hoger bedrag vergoed dan het verzekerde voorwerp oorspronkelijk gekost heeft. Indien het mogelijk is de beschadiging te herstellen, zal er vergoeding worden verleend op basis van de herstelkosten. Er zal echter niet meer worden betaald dan bij niet-herstelbare beschadiging.

Normale voorzichtigheid

Een verzekeraar gaat ervan uit dat je normale voorzichtigheid in acht neemt ter voorkoming van diefstal, verlies, vermissing of beschadiging van de verzekerde reisbagage. Is dat niet het geval, dan zal de verzekeraar niets uitkeren. Normale voorzichtigheid houdt in dat je bagage niet onbeheerd achter wordt gelaten. Wanneer je bijvoorbeeld je koffers onbeheerd in je auto achterlaat en deze worden gestolen, zul je geen vergoeding ontvangen.

Bewijsstukken: snelle afhandeling

Bij verlies, diefstal of vermissing ben je verplicht om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Zorg dat je een kopie krijgt van het proces-verbaal, want deze moet je overhandigen aan de verzekeringsmaatschappij.
Wanneer je bagage getransporteerd wordt met het openbaar vervoer of een ander vervoermiddel, dan dien je bij aankomst na te gaan of de bagage in goede staat is en er niets ontbreekt. Bij constatering van schade of vermissing moet je direct aangifte doen bij de vervoersmaatschappij. Ook van deze aangifte heb je een kopie nodig voor je reisverzekeraar.

Als verzekerde ben je verplicht om eventuele schade aan te tonen door middel van originele rekeningen of duplicaten daarvan, garantiebewijzen, geldopnamebewijzen, verklaringen van deskundige over de mogelijkheid van reparatie en andere door de reisverzekeraar verlangende bewijsstukken. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal voor de reisverzekeraar, des te eerder kan je schade afgehandeld worden. Bovendien ben je verplicht de reisverzekeraar in staat te stellen de reisbagage te onderzoeken voordat er reparatie of vervanging plaatsvindt.

Meer informatie over het claimen van een schade kun je lezen in ons artikel ‘Hoe claim je een reisverzekering schade?’.

Reisbagage verzekeren? Sluit een reisverzekering af!

Wil je jouw bagage goed verzekeren, sluit dan nu een kortlopende reisverzekering af. Dat kan hier. Je bepaalt zelf hoe je verzekerd wilt zijn. Na het afsluiten ontvang je de polis direct per e-mail en je kan goed verzekerd op vakantie.

Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739