vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantie: 7 beste Eerste Hulp tips

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Tijdens je vakantie kan er wat vervelends gebeuren waardoor je geblesseerd of gewond kunt raken. Lees hier de belangrijkste Eerste Hulp tips voor op vakantie.

Problemen tijdens de vakantie

Ieder jaar kijken we uit naar onze vakantie. Gedurende twee of drie weken kunnen we genieten van de omgeving, het mooie weer en ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Om ons te beschermen tegen financieel onheil, sluiten we een reisverzekering en een annuleringsverzekering af. Maar wat als jou of een van je reispartners tijdens de vakantie iets overkomt. Hieronder vindt je een overzicht van de meest voorkomende problemen tijdens vakanties en hoe je moet handelen.

Tip 1. Insectensteek

Een insectensteek is meestal onschuldig en zorgt voor licht ongemak. Als je verschillende keren gestoken bent, kan de ingespoten hoeveelheid gif toch voldoende zijn om een ernstige allergische reactie uit te lokken. Waarschuw 112 of buitenlandse hulpdiensten wanneer je allergisch reageert of in de mond of keel gestoken bent. Koel de plaats van de insectensteek met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Indien de angel nog in de huid steekt: gebruik dan een vingernagel of de botte kant van een mes om de angel weg te schrapen.

Tip 2. Zonnebrand

Ben je verbrand, ga dan voorzichtig douchen met koel water. Gebruik geen zeep want dat is te prikkelend voor de huid. Een vochtinbrengende crème kalmeert, verzacht en ontspant de huid. Natte kompressen bieden ook verlichting. Drink in ieder geval regelmatig kleine slokjes fris water of een andere koele vloeistof. Bij hevige verbranding en grote blaarvorming dien je altijd medische hulp te raadplegen.

Tip 3. Kwallenbeet

Wanneer je op het strand wandelt of in zee gaat baden kan je in contact komen met kwallen. Als je in contact komt met een kwal krijg je rode vlekken, kleine rode bultjes, jeuk en een branderig pijnlijk gevoel. Zorg ervoor dat je niet met je handen in contact komt met de kwallenbeet. Bedek de beet met droog zand, zout, suiker of giet azijn over de wond. Hierdoor wordt de gifstof minder actief. Raadpleeg een arts of strandhulppost voor een zalf om de pijn en de jeuk te verlichten.

Tip 4. Zonnesteek

Wanneer je continu directe zonnestraling op je hoofd krijgt kan je een zonnesteek krijgen. Je wordt dan duizelig, misselijk, krijgt hoofdpijn of braakneigingen. Ook kunnen bewustzijnsproblemen (sufheid, stuipen en bewusteloosheid) optreden. Ga meteen uit de zon en waarschuw de hulpdiensten. Koude kompressen op het hoofd, in de lies en de oksels brengen de ontregeling van de warmtehuishouding weer enigszins op orde.

Tip 5. Reizigersdiarree

Diarree is altijd ongemakkelijk op reis. Drink voldoende en neem zout in tegen vochtverlies. Daarvoor kan je bij de drogist een ORS-oplossing halen. Vooral voor kinderen en ouderen is uitdroging gevaarlijk. Bezoek bij koorts, aanhoudende buikkrampen, bloederige, slijmerige of etterige ontlasting een arts.

Tip 6. Hoogteziekte

Vanaf 2000 meter hoogte bevat de lucht minder zuurstof. Bij een snelle stijging naar hoogte kunnen problemen ontstaan. Dan krijgt het lichaam geen tijd om zich aan te passen aan het lagere zuurstofgehalte in de lucht. Hoofdpijn, vermoeidheid, duizelingen misselijkheid, kortademigheid en hartkloppingen zijn de symptomen. Stop meteen met iedere vorm van inspanning en ga zo vlug mogelijk terug naar een lagere plaats. Een arts kan medicatie voorschrijven als het dalen geen verandering brengt.

Tip 7. Noodnummer alarmcentrale reisverzekeraar

Zorg dat je een reisverzekering afsluit. Noteer het internationale noodnummer van de alarmcentrale en sla het op in je mobiele telefoon. De alarmcentrale is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. De deskundige medewerkers kunnen je adviseren bij gezondheidproblemen. Iedere alarmcentrale heeft artsen en verpleegkundig personeel in dienst. Ook kunnen zij indien noodzakelijk de juiste buitenlandse hulpdiensten inschakelen.

Bron: Rode Kruis

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739