vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Veilig wintersporten? Neem de 10 pisteregels in acht!

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten Om te voorkomen dat je gewond of geblesseerd raakt tijdens je wintersport, is het verplicht je aan de pisteregels te houden.

De internationale overkoepelende organisatie FIS (Fédération Internationalen de Ski) heeft tien pisteregels opgesteld. Elke skiër en snowboarder moet deze regels kennen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.

  1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders.
  2. Beheers je snelheid en de wijze van bewegen.
  3. Kies een veilig spoor.
  4. Haal voorzichtig in.
  5. Kijk uit bij oversteken en invoegen.
  6. Niet zomaar stil staan.
  7. Klim en daal altijd af langs de kant van de piste.
  8. Houd je aan de verkeersborden.
  9. Verleen (eerste) hulp bij ongelukken.
  10. Legitimatie verplicht.

1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders.
Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
Toelichting: de wintersporter is niet alleen verantwoordelijk voor zijn gedrag, maar ook voor de gevolgen van een gebrekkige uitrusting. Dit geldt ook voor de gebruikers van nieuw ontwikkelde materialen.

2. Beheers je snelheid en de wijze van bewegen.
Iedere skiër of snowboarder moet op basis van zichtbaarheid bewegen. Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de verkeersdichtheid.
Toelichting: veel botsingen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid, ongecontroleerde bewegingen of niet goed opletten van de wintersporter. Een wintersporter moet kunnen stoppen of uitwijken als het noodzakelijk is. Op onoverzichtelijke plekken moet de snelheid vermindert worden net zoals aan de randen of aan het einde van de piste en in de nabijheid van de skiliften.

3. Kies een veilig spoor.
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert moet hij zijn spoor zo kiezen, dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.
Toelichting: skiën is een sport waarbij iedereen vrij kan bewegen, zolang men zich aan de regels houdt, de vrije ruimte ook aan anderen eerbiedigt en daarbij naar zijn eigen kunnen handelt. De vooruitgaande wintersporter heeft voorrang. Iemand die achter een andere skiër aan gaat, moet voldoende afstand houden zodat deze skiër voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen.

4. Haal voorzichtig in.
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.
Toelichting: deze verplichting geldt voor de gehele piste zodat de gepasseerde wintersporter niet in moeilijkheden raakt. Het geldt ook voor het passeren van stilstaande wintersporters.

5. Kijk uit bij oversteken en invoegen.
Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op weg wil bewegen, moet zich er zowel naar boven als naar onderen van vergewissen dat hij daarbij niet anderen of zichzelf in gevaar brengt.
Toelichting: uit ervaring blijkt dat wanneer wintersporters zich opnieuw op de piste begeven of na een stop de tocht weer voortzetten dit regelmatig ongelukken met zich meebrengt. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat de wintersporter die zich op de piste wil begeven zich harmonisch en zonder gevaar met de andere stroom skiërs voortbeweegt. Wanneer de wintersporter zich dan langzaam op de piste bevindt, heeft hij ten opzichte van de snellere en de achteropkomende skiërs weer voorrang volgens regel 3.

6. Niet zomaar stilstaan.
Een skiër of snowboarder mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Wie op zo’n helling valt moet zo snel mogelijk de weg vrijmaken.
Toelichting: op brede pistes moet de wintersporter aan de rand van de piste stoppen. Nauwe en/of onoverzichtelijke gedeelten moeten vrij blijven.

7. Klim en daal altijd af langs de kant van de piste.
Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.
Toelichting: bewegingen tegen de algemene stroom in kunnen voor de andere wintersporters onverwachte hindernissen veroorzaken. Voetsporen beschadigen de piste en kunnen daardoor wintersporters in gevaar brengen.

8. Houd je aan de ‘verkeersborden’.
Elke skiër en snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.
Toelichting: pistes worden in moeilijkheidsgraad zwart, rood, blauw of groen gemarkeerd. De wintersporter is vrij in het kiezen van een piste. Op de pistes worden waarschuwingstekens zoals richtings-, gevaars- of versperringsborden gebruikt. Bij een piste die gesloten is, wordt van de wintersporter verwacht de geplaatste waarschuwingstekens op te volgen en er vanuit te gaan dat deze noodzakelijk zijn.

9. Verleen (eerste) hulp bij ongelukken.
Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.
Toelichting: hulp bieden is, losgezien van de wettelijke verplichting een blijk van sportiviteit. Dat betekent: Eerste Hulp, het alarmeren van de hulpdiensten en het veiligstellen van de ongevalsplaats. FIS verwacht dat het niet helpen bij een ongeluk op dezelfde wijze wordt bestraft als in het verkeer waarbij iemand strafrechtelijk vervolgd wordt.

10. Legitimatie verplicht.
Iedere skiër of snowboarder, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend maken.
Toelichting: legitimatie is voor een strafrechtelijke beoordeling bij een ongeluk van groot belang. Iedere wintersporter die zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden weet dat hij verplicht is om mee te werken als getuige. Ook dienen de rapporten van de hulpdienst en politie evenals foto’s ter beoordeling voor de aansprakelijkheidskwesties.

Bron: Österreichisches Rotes Kreuz

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739